14 Aralık 2012 Cuma

Antonio Skármeta - Ateşli Sabır (Ardiente Paciencia)


Şili'nin Isla Negra (Kara Ada) bölgesindeki küçük balıkçı kasabasında yaşayan 17 yaşındaki içine kapanık, sıradan köylü Mario Jimenez, orada yaşayan bütün balıkçılar gibi yoksul bir insandır. Baba mesleği olan balıkçılıktan haz etmeyen Mario bir gün tesadüfen bir postacılık işi bulur ve bütün yaşamı değişir. Görevi o bölgede sürgünde bulunan ünlü şair Pablo Neruda'nın mektuplarını günü gününe kendisine iletmektir. Neruda'nın dış dünyayla bağlantısını sağlayan tek kişi olarak zamanla şair ve saf genç arasında sıcak bir dostluk gelişir. Mario, Neruda' nın sayesinde şiirle tanışır ve yaşama bakış açısı derinden etkilenir. Kendi duygularının da farkına varmaya başlayan postacı kendi şiirlerini de yazmaya başlar.


Filmler

Antonio Skármeta'nın kitabından uyarlanan ve yönetmenliğini Antonio Skármeta'nın yaptığı 1983 yapımı film: Ardiente paciencia

http://www.imdb.com/title/tt0085179/

ve bu filmin 1994 yılındaki bir başka uyarlaması: Il Postino

http://www.imdb.com/title/tt0110877/

Tiyatro Oyunu

Metin Zakoğlu'nun kurucusu olduğu "Zakoğlu Tiyatrosu Kulis Oda Sahnesi"nde Haziran 2011 tarihinde sahnelenmeye başlamıştır. Tiyatro afişinde hem "Il Postino" hem de "Postacı" adlarının kullanıldığı oyunun, Metin Zakoğlu tarafından doğrudan tiyatro tekstinden değil de oyunun 1994 tarihli sinema filminden yeniden sahneye uyarlandığı belirtilmiştir. Zakoğlu aynı zamanda oyunu yönetmiş ve başrolünde (postacı Mario rolü) de oynamıştır. Bu romantik komedinin diğer rollerinde ise Tuncay Beyazıt (Pablo Neruda) ve Nur Ertaş (Beatrice Russo) vardır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder